upptäcka hur man gör det hela utan att göra allt på en gång – multi-tasking vs mini-tasking

Är du en multi-tasker eller mini-tasker? I dagens omedelbar tillfredsställelse samhälle och med de krav på vår tid från både vårt arbete och vår familj de flesta av oss har utvecklat en förmåga att multi-task. Men är du verkligen få flera uppgifter ifyllda på exakt samma tid eller är du helt enkelt bryta ner dem i mindre biter? För er som är dött i ull flera taskers, applåderar jag dig. Hur du kan komma ihåg varje liten bit när de blandas upp med andra små bitar jag aldrig kommer att förstå. Jag trodde att jag också var i din privata klubb förrän jag klev tillbaka och tog en lång hård titt på hur jag blev verkligen få saker gjorda (eller inte gjort som fallet kan vara).

När du försöker att behandla mer än en sak i taget tycker du själv att behöva gå tillbaka och friska upp minnet om det fjärde från det sista du arbetade med? Vill du kämpa för att hålla ordning eller förbise små detaljer? Kanske, som jag, är du helt enkelt inte en mångsysslare utan snarare en mini-tasker. Ett snabbt sätt att berätta är när du är i en grupp chatt inställning du ansluta med flera konversationer som pågår samtidigt eller har du svårt att övergå från ett ämne till nästa?

När jag blir äldre och klokare jag inser att multi-tasking är inte vad det är knäckt upp vara. Du kanske tycker att det är enklare och mer produktivt att bo på en stadig kurs och slutföra en uppgift i taget istället för att försöka jonglera flera projekt. Ofta kan försöka göra för många projekt samtidigt leda till missförstånd med andra medverkande vid fullgörandet av uppdraget och ännu värre ditt färdiga projekt (s) även kan lida av bristen på ordentlig uppmärksamhet på detaljer. Detta betyder inte att du inte kan arbeta på mer än ett projekt samtidigt. Vad det betyder är att du, liksom jag, kanske för att bättre att göra ett schema och hålla fast vid det. Skapa en daglig planerare sida eller TODO lista. På toppen av listan skriver alla de uppgifter du måste utföra på den dagen och vilken del du behöver göra för att göra det till verklighet. Sedan kartlägga vad du ska göra vid vilken tid på schemat. Inte bara kommer detta att ge dig en färdplan till framgång, men om ni i morgon glömma vad du gjorde igår och där du behöver för att börja idag, har du det nedskrivna och kan enkelt friska upp minnet.

Enligt Russell Poldrack, docent i psykologi vid University of California, Los Angeles, multitasking rykte som ett tidsbesparande verktyg är oförtjänt.

“I allmänhet, är det nästan alltid värre att försöka göra två saker på en gång än vad det är att göra alla dessa saker för sig”, säger han. “Detta beror på att det finns en flaskhals i sinnet i termer av hur människor bearbetar saker psykiskt. Det finns vissa saker-som att välja vilken åtgärd som ska vidtas, att du bara kan göra på en gång “, säger Poldrack.

Det är därför många av oss föredrog att avsluta en uppgift som är nästan färdigt, även om det innebär att vistas på det förbi “klocka”.

Tänk dig, om du vill, går det multi-tasker som utför flera uppgifter i dag genom att göra något för en timme och sedan byta till att göra ett säljsamtal och sedan tillbaka till den föregående uppgiften. Hur länge tror du att det kommer att ta att fokusera och plocka upp bollen igen? Även om det bara är en minut eller två, och för vissa kan det vara så mycket på 30 minuter eller mer, har du slösat bort helt enkelt att produktiv tid. De flesta av oss kan faktiskt ta itu med en eller två sysslor samtidigt, men något mer än så, och vi börjar tappa fokus. Även en dator fungerar inte parallellt om det är en speciell parallell dator. Det gör en sak och sedan nästa och sedan nästa.

Enligt Philip S. Marks, dubbla examen, b.s. Fysik / Bs. Engineering BS och programmerare, “En människa kan göra vissa saker parallellt och vissa saker de bara helt enkelt inte. Vad vi talar om är medvetna aktiviteter som gör aritmetiska inte undermedvetna aktiviteter. Som ett mänskligt exempel kan du cykla och prata med din vän rida bredvid dig, är dock att lägga till två kolumner med siffror tillsammans samtidigt omöjligt för de flesta. Ge det ett försök. Du kan inte dela ett in till B och C till D i lång division samtidigt, och du kan inte beräkna kvadratroten av två nummer samtidigt. Vad detta innebär är, för optimal produktivitet, stanna på en uppgift så länge som möjligt och växla fram och tillbaka så lite som möjligt. ”

Ett annat sätt att hantera din multi-tasking behov är att se till andra för att få hjälp. Låt oss säga att du är en småföretagare och din produktiva tid går åt att göra spelningar och ta hand om kunder. Den tid du spenderar göra aktiviteter som inte är bra för din bottom line är improduktiva. Saker som att skapa denna webbplats eller skriva ett pressmeddelande eller ett antal andra uppgifter affärer byggnad som du har liten eller ingen erfarenhet bör hyras ut. När du försöker att göra dessa viktiga saker själv att du inte bara slösa din tid på att skapa en ineffektiv slutresultat men du förlorar den produktiva tiden som du kunde ha vunnit i att fokusera på dina starka sidor.

Att upprepa bli ett mini-tasker och du kommer att vara mycket mer produktiv. Gör din lista, skriv ner det, och vara specifik. Prova detta lilla trick, det fungerar för mig. Skriv på toppen av din dag planner sida, “Jag kommer att göra X och jag kommer att åstadkomma Y,” för varje uppgift du vill slutföra. Låt inte dig själv att överdriva. Om du behöver forskning för att hitta en saknad länk gör precis tillräckligt för att fylla behovet och sedan gå vidare. Vill se dina anteckningar för att uppdatera ditt sinne om var du slutade om du blir avbruten eller kastas ur spår. Du hittar denna underverk för att få dina morgnar iväg till en snabb start. Det och en kopp kaffe (eller te) kommer att säkerställa en produktiv dag. Vi behöver alla så mycket struktur som möjligt. Utveckla rutiner och ritualer och hålla sig till dem. Lura inte dig själv att tro att du inte behöver dem. Du gör! Och slutligen, känna igen dina styrkor, och tillgodose dem så mycket du kan. Be om hjälp eller anlita en professionell för att hjälpa till i de områden som du behöver hjälp.

copyright 2006 ingefära märken