Enronkonkursen

Sammanfattning

Undergången av Enron Corporation är en av de mest ökända och chockerande händelser i finansvärlden i hela historien av mänskligheten, och dess återverkningar märktes på global skala. Före dess kollaps 2001 var Enron ett av de amerikanska ledande bolag och ofta anses vara bland topp 10 beundrade företag och de flesta önskade arbetsplatser, och dess styrelse har ofta erkänns bland de bästa fem amerikanska företag enligt tidskriften Fortune. Sina intäkter består US $ 139 (184 $) miljarder, uppgick tillgångarna 62 $ (82 $) miljarder, och antalet anställda uppgick till mer än 30.000 människor i 20 länder runt om i världen.
Medan Enron Corporation var så mycket beröm av de externa observatörer, internt hade starkt decentraliserad finansiell kontroll och beslutsfattande struktur, vilket gjorde det praktiskt taget omöjligt att få enhetlig och klar bild av företagens aktiviteter och verksamheter. Naturligtvis var problemet inte enbart på grund av dålig ledning prestanda, var alla avdelningar i företaget som deltar i de förstör företagens etiska värderingar och principer, men chefer och chefer har huvudansvaret för avsaknad av företagskultur, tydligt ansvar och transparens av bolaget. Om verksamhetsstyrning fungerat korrekt, i sin fulla kraft, och om det gavs möjlighet att arbeta på ett sådant sätt, kan det finnas en chans att undkomma tragedin.

Enron Corp kort historik

Enron Corporation var en av de största globala energi, tjänster och varor företag. Innan den gjordes konkurs enligt kapitel 11, sålde naturgas och elektricitet, levererad energi och andra råvaror såsom bandbredd internetuppkoppling, och förutsatt riskhantering och finansiella tjänster till kunder runt om i världen.
Enron var baserat i Houston, Texas, och grundades i juli 1985 (även företag med Enron namn dök fortfarande 1930 (Swatz, Watkins, 2003)) genom en sammanslagning av InterNorth i Omaha i Nebraska, och Houston Natural Gas. Enron Company utvecklats snabbt från enbart leverera energi till terminer förmedling energiavtal på avreglerade energimarknader. År 1994 började företaget att sälja el, och 1995 trädde den europeiska energimarknaden. I mitten 2001, anställd Enron omkring 30.000 personer globalt (McLean, Elkind, 2003).
Tvivelaktiga redovisnings metoder och tekniker som Enron med möjlighet att listas som sjunde största amerikanskt bolag och förväntas dominera marknaden som bolaget faktiskt uppfanns i de meddelanden, väder och värdepapper power (Bryce, 2002). Men i stället företaget blev den största företags misslyckande i den globala historia och ett exempel på välplanerade och institutionaliserad företagens bedrägeri. Enron blev förmögen på grund av sin banbrytande marknadsföring och främjande av kraft-och kommunikationstjänster bandbredd och risk derivat ledning, inklusive sådana innovativa och exotiska föremål som vädret derivat.
Under 1999 lanserade Enron ett initiativ för att köpa och sälja tillgång till höghastighetsinternet bandbredd, och även Enron Online lanserades som en webbaserad handelsplats, vilket gör Enron e-handelsföretag. År 2000 gjorde de redovisade intäkterna i bolaget $ 101.000.000.000. Det hade andelar i nästan 30.000 miles av gasledningar, antingen ägda eller nås 15.000 miles av fibernätet och hade andelar i global verksamhet med framställning av el (Thomas, 2002).
I resultatet för fem år i rad från 1996 till 2000 var Enron heter “USA: s mest innovativa företag” av tidskriften Fortune, och leds listan över Fortune “100 bästa företagen att arbeta för i Amerika” 2000. Enron anseende undergrävdes av rykten om mutor och politiska påtryckningar i syfte att säkra kontakter i Syd-och Centralamerika, Filippinerna och Afrika. Enron skylldes för att använda sina kontakter med Clinton och Bush förvaltningar att uttrycka tryck i sina kontrakt. Händelserna följdes av en serie skandaler som involverar oregelbundna redovisningsmetoder gränsar till bedrägerier som involverade Enron och Arthur Andersen revisionsbyrå och ledde Enron på väg att genomgå den största konkursen i ekonomisk historia i november 2001 (Emshwiller, Smith, 2001).
Sedan Enron var alltid ansett ett blue chip lager, var konkursen ett katastrofalt och unika händelse i den globala finansvärlden. Enrons undergång var bestämd när det visade sig att en betydande andel av sin vinst berodde behandlar sk special-purpose entities, kommanditbolag under kontroll av Enron. Det resulterade i att möjligheten att inte rapportera många av bolagets förluster i sina finansiella rapporter. Den slutliga planen av Enrons konkurs ingår skapandet av tre nya företag som skulle delas ut av företaget.
Omorganisationen Processen startade 2003 med skapandet av tre bolag – CrossCountry Energi, Prisma Energy International, och Portland General Electric. CrossCountry Energi såldes till CCE Holdings LLC, med pengar som ska användas för återbetalning av skulderna, medan Prisma Energy International och Portland General Electric ska framstå som oberoende bolag ättling Enron (Swatz, 2003).

Operations management omfattningen av funktioner

För att förstå orsakerna till denna konkurs och nivån på administrativa konsekvenser för kvaliteten företagets resultat, särskilt för verksamhetsstyrning, är det nödvändigt att beskriva de viktigaste funktionerna i Operations Management och effekter bör ha för att fungera i organisationen.
Den huvudsakliga uppgiften som arbetsledare är effektiv omvandling av insatsvaror till “önskat resultat” i företaget (Shafer, 1997). Utgångarna är traditionellt förstås i tillverkning och vinstdrivande sammanhang inom organisationerna. Men nyligen har det varit känt att verksamheten management är en disciplin som inte begränsas med sådana smala funktioner, det kan användas i praktiskt taget alla områden där organisationen syftar till att uppnå sina mål (Barnett, 1996). Till exempel, ideella eller offentliga sektorn måste lära sig att optimera sina interna verksamheter och processer i en situation med begränsade resurser, tjänsteföretag kommit till slutsatsen att genom att omvärdera sin leverans process som de kan revolutionera och avsevärt förbättra deras inställning till tillverkande företag och deras marknadsplats. Robin Wood (2001) ger exempel på en sådan verksamhetsstyrning implikation i Daewoo bolag, som förstod att det kan specialisera och differentiera sin produkt genom att lägga bestämd bunt av förmåner till sin produkt som innehåller ytterligare stödtjänster. Verksamheten sektorn är hjärtat i dessa förändringar som är gjorda av ledande företag att förbättra sina resultat och öka kundbasen.
Överlevnaden av kommersiella företag beror på organisationens förmåga att fokusera och forma sina operativa resurser för att möta förväntningarna hos sina intressenter: kunder, anställda och aktieägare, uttryckta i organisationens strategi (Russel, 1995). Oavsett ekonomiska sektorer bolaget verkar i, beror möjligheten för verksamhetsstyrning för detta företag att uppfylla dessa ovannämnda uppgifter på sin uppfattning att det är nödvändigt att göra kompromisser. De kan inte undvika situationen för att arbeta under sådana begränsningar och måste förstå deras möjligheter och begränsningar för att ge betydande insatser i strategiskt beslutsfattande process med ytterligare resurser i organisationen. […]

Full version av denna artikel finns på kollapsen av Enron