emotionell intelligens – VD succession med en smidig övergång

efterföljaren dilemma

En av de största utmaningarna och mest känslomässigt laddade frågor styrelser står inför idag är att VD succession. Mycket har skrivits om “efterträdaren dilemma” eftersom managementkonsult Dan Ciampa först myntade begreppet. Dock är frågan om successionen ett dilemma för mer än bara efterträdare.

Vi har alla hört talas om människor som förs in som operativ chef eller VD med den implicita eller öppen löfte om stigande till det högsta ämbetet och sedan såg att personen gå ut genom dörren när saker inte fungerar. Dessa testamente svårigheter har mer än bara en intern effekt. De kan också påverka företagets lager.

en no-win situation

Varför händer detta? Ledarskap övergångar är fylld med känslomässiga spänningar. Det finns mycket mer än en affärstransaktion på spel. På grund av den intensiva känslomässiga kaos som följer en sådan övergång, de flesta styrelser, verkställande direktörer och efterträdare tycker de är oförberedda att hantera denna svåra situation väl.

Maktkampen mellan en vd och hans efterträdare har fått ett rykte som en no-win situation. Verkställande direktören kan ha svårt att överge makten och lämnar ett jobb som har varit hans identitet även om han är den som döper efterträdaren.

Dessutom, när de efterföljande strävar efter att visa sin ledarskapsförmåga han står inför en oroande Catch-22 eftersom han kan ses som ett hot av verkställande direktören. Dock har han märkt som oförmögen ledarskap som behövs för toppjobb om han håller tillbaka.

Alla inblandade kan bli ängslig, orolig, frustrerad och till och med arg. Samtidigt känner dessa känslor kan vara obehagliga, har forskningen också visat att uppleva dem faktiskt hämmar kognitiv funktion. Detta är mer populärt kallas “emotionell kapning” eller tekniskt som kortikal inhibition. Så det gamla talesättet, “Jag blev så upprörd att jag inte kunde tänka klart” är faktiskt sant. Tänk på ett tillfälle då du har blivit arg på dig själv för att slå ett dåligt golfslag eller presterar dåligt när du vanligtvis excel. Vad händer vanligtvis att din prestation efter det? Det blir värre. Du kommer troligen att upptäcka att du inte prestera ditt bästa eller göra dina bästa beslut när du upplever negativa känslor. Negativa känslor är normala, men de flesta människor vet inte hur positivt att hantera dessa känslomässiga reaktioner. Styrelsen finner sig fångad i mitten om situationen eskalerar till öppen fientlighet eller konflikt.

planera för framgång

Successionen processen behöver inte vara så fylld av känslomässigt kaos. Genom att bereda styrelsens, VD och hans efterträdare för processen, kan det vara en win-win situation. Detta preparat innehåller gör en plan, som omfattar både styrelsen och verkställande direktören i processen, och, viktigast, att minimera känslomässigt laddade övergången genom att utrusta styrelse, VD och övre skikten förvaltning med tekniker för att hantera sina känslor.

Sannolikheten för framgång ökar när de i ledningen övergångar har förbättrat sin emotionella intelligens (EI) färdigheter, är det första steget att erkänna att många starka, negativa känslor kommer sannolikt att resultera från komplexiteten i något ledarskap övergång. Hela situationen blir svårare och mer volatil när dessa typer av känslor ignoreras eller förnekas.

hantera känslor

Hur emotionell intelligens färdigheter förbättras, så att emotionell misskötsel inte sker? Genom enkla metoder som kan läras och praktiseras, så att när du uppfattar en situation som hotfull man kan förbättra hur du hanterar det. Poängen är att en övergripande förvaltningen utvecklingsplaner inbegriper utbildning för att hjälpa människor att förbättra sina EI kompetens.

Precis som vissa människor är matematiska genier, är vissa människor föds med en hög emotionell intelligens, men de flesta av oss behöver lite kompetensutveckling inom detta område. Tyvärr fokuserar vårt utbildningssystem (K-12) om undervisning i läsning, matematik, skrivning och andra ämnen, men inte ge utbildning i de viktigaste emotionella ledningskompetens som behövs för framgång. Inte heller universitetens läroplaner. Så det är inte en persons fel om han eller hon inte har höga EI kompetens. Han eller hon helt enkelt aldrig lärdes dessa färdigheter.

Läsa en bok eller en artikel eller lyssna på en föreläsning kommer inte att hjälpa dig att utveckla emotionell intelligens färdigheter. Det tar utbildning och praktik. Men den goda nyheten är att det kan läras.

Effektiv emotionell självkännedom, emotionell självförvaltning, och empati på den del av den verkställande direktören, hans efterträdare, den nuvarande och övergår ledningsgrupp och styrelse är kännetecken för en smidig succession process.

Med andra ord, när alla inblandade har utvecklat färdigheter i emotionell intelligens kompetens, kör hela övergången smidigare. Förutom styrelsen, omfattar detta alla på ledningsnivå som spelar en viktig roll i en framgångsrik övergång.