bättre strategisk planering driver bottom line resultat

Jag läser en intressant bok med titeln “Hur Toyota blev nummer ett” Ledarskap Lärdomar från världens största bilföretaget av David Magee. Det diskuteras Toyota strategiprocessen i detalj från deras första introduktion i förenta staters fram till nuvarande tid. Den talar också om hur deras strategiska tänkande och kund förståelse skiljer sig från de amerikanska bilföretagen.

Den påpekar att Toyota är inte perfekt och har gjort vissa marknadssegment och strategi misstag, men de kände igen dem snabbt och korrigerade dem lika snabbt.

Det finns flera stora skillnader mellan inhemska tillverkare och även de andra japanska tillverkarna och Toyota, men alla börjar med bättre strategisk planering.

Toyota utvecklar strategier som bygger på att erkänna vad kunden behöver och vill ha, och sedan kör till denna strategi. Hur vet de vad kunden vill ha? De frågar dem. De gissa inte och bygga stora mängder av vad de tror kommer att sälja och driva enheterna i säljorganisationen de studerar kunden. Boken berättar om utvecklingen av Lexus varumärke i USA Toyota skickade ett team till Laguna Beach, Kalifornien 1985 att “leva ett liv i lyx” och studera vanor köpare lyxbil. De lärde sig vad kunden ville ha och de brister de andra lyxiga bilar på marknaden. Resultatet är Lexus, den största lyx bilmärket i USA att sälja över 300.000 bilar per år.

Toyotas strategi är inte att vara nummer ett bilföretag i försäljning, är det att bygga den bästa bilen på marknaden och ge kunden mer värde än han eller hon betalar för. De tror att hålla denna strategi och att hålla ett långsiktigt fokus snarare än kortsiktiga resultat kommer att driva försäljningen.

Boken berättar om hur Detroit biltillverkare cyklade SUV vågen under det senaste årtiondet. De var den högsta marginalen bilar som någonsin byggts och de byggde dem större och större fram till och med Excursion, Suburban och Hummer. Toyota erbjuder SUV är så bra i Highlander och Land Cruiser, gick de inte efter den SUV-marknaden i stor skala. De tillbringade i stället nästan 1 miljard dollar på utveckling av hybriden Prius. GM lägger nästan lika mycket pengar till utveckling av Hummer Eftersom stadsjeepar var den aktuella modefluga och de var mycket lönsam. Man behöver inte titta svårt att se vilka företag som planeras för framtiden och som man gick för kortsiktiga vinster.

De meddelanden som jag fick av att läsa den här boken kompletteras fint med vad jag hade skrivit i min bok, “Bottom Line fokus”.

Ett. Förstå dina kunders behov och önskemål.
2. Leverera värde.
Tre. Utveckla en strategi som driver din vision
4. Kör till denna strategi.

Detta är inte avsett att vara en reklamfilm för Toyota bilar och lastbilar, är det en färdplan för långsiktig lönsamhet och lönsamhet från ett företag som verkar ha gjort det rätt.

Det finns andra exempel på utmärkt kvalitet, kundservice och bästa värde för kundens pengar är det bara att leta efter dem.

Jag kommer att säga att de är mer sällsynta än företag som inte har en tydlig vision och starka utförande.

Bättre strategisk planering och visioner ger bättre sista raden eftersom den bästa marknadsföringsstrategi är word-of-mouth från lojala kunder.