åldring en välsignelse för migrän

Att bli gammal är en realitet i livet. Blir äldre betyder ökad skörhet och känslighet för störningar, men det kan också vara en hjälp för migränpatienter (människor som upplever migrän).

Endast 2-10% av den mogna befolkning genomgår migrän (i motsats till upp till 28% av de vuxna under 65 år), och äldre kvinnor är ännu mer benägna att ha dem än sina manliga motsvarigheter.

Migrän kan ske i alla åldrar, men deras toppar runt 40 års ålder. Frekvensen av migränattacker efter 40 minskar för de flesta människor. Många migränpatienter som har drabbats av detta tillstånd i flera år upplever en nedgång i frekvens och svårighetsgrad av attacker efter 55 års ålder.

Ungefär två tredjedelar av migränpatienter sluta ha attacker helt efter ålder 65. Patienter över 65 år som fortfarande har migrän rapporterar drastiskt minskat skärpa, varaktighet och frekvens i sina attacker. De är också mindre benägna att uppleva gastrointestinala besvär som åtföljer migrän hos yngre människor.
Den negativa aspekten av allt detta goda nyheten är att vuxna över 65 år som genomgår migrän är mer benägna än yngre patienter att gå igenom funktionshinder på grund av deras nöd.

Många läkare är obekväma med att behandla pensionärer för migrän eftersom korrigerande metoder som används på yngre människor är ofta inte undersökts för säkerheten i en äldre patient.

Övriga villkor och föreskrifter som används för att bota dem komplicera svårigheter. Seniorer är mer benägna att vara på ett eller flera receptbelagda läkemedel och varje ny medicin stärker risken för skadliga biverkningar. Denna möjlighet gör att vissa specialister ovilliga att lämna ledande migränpatienter farmaceutisk assistans.

Början av migrän efter 50 års ålder är mycket sällan och bör undersökas med en expert för att utesluta möjligheten av sekundära orsaker. Sen början utesluter inte migrän (endast en tredjedel av ledande huvudvärk till följd av sekundära förhållanden), men det gör det mindre känsligt.